Bild på Audikas legitimerade audionom Henrik som håller digitala föreläsningar och ett par hörapparater

Digitala föreläsningar

Vi på Audika erbjuder kostnadsfria digitala föreläsningar om hörsel och hörapparater som är öppna för allmänheten att ta del av. Cirka 1,5 miljoner människor i Sverige har en hörselnedsättning men bara 250 000 använder hörapparat. Många väntar i snitt 10 år med att söka hjälp för sin hörsel. Det vill vi försöka förändra.

Föreläsningarna hålls av vår legitimerade audionom Henrik Lindgren.

Klicka här för att komma till tidigare föreläsningar.

Datum och anmälan till kommande föreläsning

Se våra tidigare föreläsningar 

Se våra tidigare digitala föreläsningar om hörsel. Klicka på länkarna för att komma till tidigare föreläsningar. 

Varför talar andra så tyst

Vår första digitala föreläsning handlade om vikten av att ta hand om sin hörsel och hur man kan få hjälp att höra bättre. 

Föreläsningen hölls av vår legitimerade audionom Henrik Lindgren. 

Se föreläsningen bredvid. 

Läs mer om hörselnedsättning.

Ljud

Bild

Tyst  Vitskärm med Audika loggan.
Tal - Så då ser vi att de flesta har kommit in till oss. Så vill jag hälsa er välkomna till den här föreläsningen i det här formatet. Hälsa er välkomna till oss på Audika. Det här är en, vi kommer att ha en rad av föreläsningar om hörseln i det här formatet. På Audika.se kan man läsa om våra föreläsningar som vi kommer att ha och även om denna som sagt och där det kommer vara mer information. Ni anmäler på dom föreläsningarna på samma sätt som ni gjort till denna. Dagens föreläsning, den första som sagt kommer att handla om varför pratar andra så tyst och jag heter Henrik Lindgren och jag är legitimerad audionom här på Audika. Jag har jobbat här eller jobbar som audionom i 22 år och intresset började med att jag vill ta hand om folk, jag vill hjälpa människor att få sitt sinne tillbaka som sagt och att man gör folk glada, i alla fall oftast genom att hjälp de att höra. Bild på Powerpointpresentation: Bild på en man och en kvinna. Text: Varför pratar andra så tyst? Henrik Lindgren. Leg. Audionom. 
Tal - Hörseln då, det är en central del av livet. Det är något som för oss samman till personer. Insekt som låter i bakgrunden.  Bild på en grön ödla och en blå boll med texten - Hörseln är en central del av livet.
Tal - Som kopplar oss samman. Det är väldigt vanligt med nedsatt hörsel. Det är vanligare än man tror. Bild på personer i olika grupper och en grön bubbla med texten - Nedsatt hörsel är väldigt vanligt. 
Ta l- Det man kan se på är olika situationer här där man har, vad vi förutsätter att man hör bra hela tiden, där samhället. Det är ju musik i bakgrunden på tv till exempel, det är på jobbet i sociala situationer, det är på tågstationer, busstationer. Men ser man till exempel när man står och väntar på tåget, man helt plötsligt så försvinner folket och perrongen töms på folk och man har inte riktigt hört vad som har hänt då har det varit ett utrop att man ska byta plattform till exempel. Är man på jobbet och det är fika i fikarummet så kanske man drar sig därifrån för att man har svårt att höra i såna här sociala sammanhang. Man drar sig för att det är väldigt vanligt att när man har sämre hörsel att man drar sig i såna sammanhang. Man vill inte vara med. Man stannar hemma istället då.  Bild på olika fotografier på olika människor i olika situationer.
Tal - Men hörsel, det är inte bara något som kommer med stigande ålder. Det är även vanligt bland yrkesverksamma, så tittar man på så är det ungefär 55% av dom som är mellan 20-64 som hör dåligt, kanske är det mer accepterat när man är äldre att man hör dåligt, att man får mer acceptans för det men det är inte alltid man får det heller. Utan som jag sa tidigare, samhället förbereder sig att man ska höra bättre i alla möjliga situationer men så är ju inte fallet.        

Bild på ett diagram med bilder på personer i staplarna i olika åldrar. Texten - Andel personer med nedsättning i olika åldrar. 25-34 år (8%), 35-44 år (8,5%), 45-54 år (15%), 55-64 år (24,2%), 65-74 år (32,6%), 75-84 år (44,6%) och 85 -110 år (56,5%).

Tal - Det man märker då som sagt. För att upptäcka att man hör sämre, det räcker med en lätt hörselnedsättning för att ha svårt att höra. Det är ofta folk i sin närhet som klagar på att kanske har TV:n på för högt, eller att man frågar om ofta, eller du hör ju inte vad jag säger. Nu har jag sagt det här till dig flera gånger så att oftare när man har en lättare hörselnedsättning frågar man om oftare, man tycker att andra pratar tyst, man mumlar till exempel eller andra mumlar. Man hör inte samma som tidigare. I grupper när man ska ut på restaurang eller gå på föredrag eller liknande så drar man sig för att gå, för att man inte vill och tycker det är svårt att höra. Man känner, man blir nervös av att inte höra, kommer jag att höra allting eller inte. Som TV:n som står där. Att man vill ha lite högre volym, man sätter gärna på text-tv om det finns. Men det är inte alltid man får det, ofta när man hör det, när jag sitter med mina kunder eller patienter som sagt, det är det varför har du musik i bakgrunden, ja, det kan man undra som sagt. Men det är svårt att höra den delen. Så att upptäcka en hörselnedsättning, visst man märker av den själv men oftast är det andra som märker av den och man väntar lite för länge att kontakta kontrollera sin hörsel.  Bild på två audionomer som samtalar över en disk med hörapparater. Text - Upptäcka en hörselnedsättning - Det räcker med en lätt hörselnedsättning för att ha svårt att höra:

- Fråga om oftare, tycker andra pratar tyst

- Gruppsamtal - är man inte deltagande i som tidigare

- Telefonsamtal - monolog, vill inte prata i telefon

- TV - vill ha högre volym

Tal - Det är viktigt att kontrollera som sin kollega Anna säger här eller vi har ett citat här. Det är viktigt att se till att man har kontrollerat synen, kontrollerat tänderna men hörseln låter man vara som sagt, det är viktigt att se hur statusen är då. Bild på en av Audikas audionomer Anna samt ett citat av Anna leg, Audionom "Det är viktigt att kontrollera sin hörsel
Tal - Så vad blir det för konsekvenser, vad är det för konsekvenser som kan vara av att man har en hörselnedsättning, även lätt, man kan ha en medel eller grav hörselnedsättning, vad kan det bli då. Studier som påvisar till exempel att man får en försämrad livskvalité, man drar sig för att gå på föreläsningar, man drar sig för sociala sammanhang, man går inte ut och äter eller fikar med sina vänner längre utan man, nja det är bättre att vara hemma i sin trygga miljö. De sociala situationerna är viktiga för oss, det är viktigt att få den här återkopplingen, vad är det som händer, vad är det som sker runt omkring oss också. Den sociala kontakten med våra vänner. Gör man inte det, då blir det att man får lite depression kanske eller man sitter själv hemma, socialt isolerad. Är det så att man upplever att man har en hörselnedsättning och inte har gjort någonting åt det, man kanske blir lite stressad man blir spänd när man har varit ute på de här delarna. Man blir spänd i nacken eller får huvudvärk eller man blir helt trött och orkar inte vara aktiv hela dagen utan det är viktigt att man ska orka hela dagen. Man kan få minskad minneskapacitet, studier visar som sagt att man inte får den här återkopplingen som man behöver ha när man pratar med andra man behöver ha den här delen för att få det. Därför är det ju viktigt med hörselrehabilitering alltså med hörapparatsutprovning, testa sin hörsel och jag kommer till det alldeles strax. 

Bild på en man som har handen för huvudet. Texten – Konsekvenser

Hörsenedsättning kan leda till sociala, psykiska och kognitiva svårigheter. Via studier har det påvisats:

- Försämrad livskvalité

- Undviker sociala situationer

- Utmattningssymptom, spänningar, stress och depression

- Minskad minneskapacitet

Därför är det viktigt med hörselrehabilitering inkl. hörapparatutprovning.             

Tal - Vad gäller den minskade minneskapaciteten vad gäller demens så finns det en risk att man utvecklar demens om man inte söker för sin hörsel. Har man en lätt hörselnedsättning, ja då är det två gånger större sannolikhet att man utvecklar demens. Har man en medel/måttlig härselnedsättning är det tre gånger större sannolikhet och har man en grav hörselnedsättning är det fem gånger sannolikhet att utveckla demens. Det är en ganska billig försäkring att man går och tar ett hörseltest i tid, att man inte väntar utan kom i tid till att göra ett hörseltest.    Bild på tre träd. Ett i grön, ett i gult och ett i rött.
Tal - Ofta när man gör hörseltest, som jag märker och så börjar man prata om lite hörapparater, ja men då säger mina vänner och väninnor dom har hörapparater men de använder dem inte, men varför gör man inte det? Varför har man inte sökt hörsel eller varför använder man inte hörapparater. Ja vissa tycker att, ja men hjärnan blir lat av att använda hörapparater, det är inget fel på min hörsel utan det är andra som inte pratar ordentligt eller att det är en ålderskrämpa, men så gammal är jag inte att jag behöver en hörapparat redan kan man ofta höra av de som är i yrkessam ålder. Men det är inte det, det har inte med ålder att göra. Det har men hörsel att göra, varför man ska använda hörapparater.           

På bilden text – Vanliga skäl till att inte använda hörapparater…

Bubbla med citatet ”Det är inte något fel på min hörsel, det är andra som inte talar ordentligt!”

Bubbla med citatet ”Hörapparater är stora fula proteser…”

Bubbla med citatet ”Hörselnedsättning är en ålderskrämpa”

Bubbla med citatet ”Dålig hörsel är ett tecken på dumhet”

Bubbla med citatet ”Hjärnan blir lat av att använda hörapparater”

Tal – Som jag sa innan, dels blir det en förbättrad livskvalité. Många upplever att de blir mycket gladare, man får höra att man inte pratar så högt längre, utan jag kan gå ut och vara med på föreläsningar, jag är mer social har jag hört av mina vänner eller min familj. Så det är ju det som är, man får en förbättrad livskvalité.  Bild ett cirkeldiagram men 98% uppleved skillnad och 2& ingen skillnad. Rubriktexten Förbättrad livskvalitet
Tal – Men hur gör man när man behandlar sin hörselnedsättning, det finns ju olika sätt som sagt. Först och främst ska man ta ett hörselprov men jag kommer tillbaka till det. 

Bild på ett par fötter på marken som står bakom en ritad pil framåt och en bubbla med texten – Hur behandlar man sin hörselnedsättning?

Tal – Men det är ju med hörapparater som man kan behandla sin hörselnedsättning. Det här är ganska grovt hur det var förr i tiden. Men analoga hörapparater fanns det förr när man började på det här yrket, men nu så är det ju så små och smidiga hörapparater, där du har mer avancerad teknik. Med avancerad teknik menas att det är enklare att använda hörapparaten. Så det är ganska enkelt med hörapparater. Det är ju det här vi som audionomer kommer in, vi hjälper ju er att hitta den rätta delen, hitta den rätta hörapparaten det ska vara. Vi har en dialog, vi har inte en monolog, utan det här är en dialog som man ska ha när man hjälper till. 

Bild med titeln Hörapparater

En bild på en man med två megafoner vid öronen och texten då…

En annan bild på en hand som håller upp en liten bakom örat hörapparat och texten nu!


Tal – Och hur rehabiliteringsprocessen går till lite förenklat. Som jag sa, man tar ett hörseltest. Man ringer till oss, man kan ringa till oss på Audika beroende på vilken region man bor i så är det olika regler på hur man tar kontakt. Men ofta så ringer man till oss på Audika, dit man är välkommen. Så får man en tid för att göra ett hörseltest, man kommer till våra kliniker, man träffar en audionom som mig till exempel. Man gör ett hörseltest, ganska enkelt. Det man får reda på är hur ens hörsel är, är det så att vi att här kan det vara eller i samtalet i samtalet att man kan se behov av att höra bättre och behov av hörapparat då på besöket väljer man vilken hörapparat det är. Beroende på vilken region det är finns det olika sorters hörapparater, då gör man det på det första besöket. På det andra besöket kommer man för att prova ut sin utvalda hörapparat, det är den man har i dialog med sin audionom att man har valt. Man provar ut den och ställer in den mot sitt hörseltest. Vi visar hur den fungerar, vi visar alla funktioner och liknande. Så att du får den välfungerande. Mellan hörseltestet och utprovningen kan det vara ungefär 2 till 3 veckors tid. Det beror också på vilken region man bor i. Men i fallen ska det vara ungefär 2 till 3 veckor. När man har provat sin hörapparat då måste man hem och testa och se är det här något för mig, behöver jag hörapparater, får jag den hjälp jag behöver. I samtalet vid hörseltest, hör jag ordentligt med den hörapparaten. Sen gör man ett uppföljande besök efter ungefär 4 – 5 veckor har vi här på Audika. Där vi ser, hur har det fungerat, vad har fungerat bra eller inte fungerat. Man kan göra lite justeringar på hörapparaten och lite så. Känns det bra efter det tredje besöket så behåller man sin hörapparat. Så det här är en enkel version av rehabiliteringsprocessen som vi har här som sagt. Så varför pratar andra så tyst och vad ska vi göra åt det, jo det är ju det att börja med ett hörseltest.               

Bild med titeln – Förenklad version av rehabiliteringsprocessen

1. Bild på man som gör hörseltest med texten 1. Hörseltest

2. Bild på en man som provar en hörapparat med texten 2. Utprovning av hörapparat

3. Bild på en audionom och två patienter med texten 3. Uppföljning 

 
Tal - Kom till oss gör ett hörseltest eller gå till den hörcentral som är närmast i din region och gör ett hörseltest är det första, ja varför pratar andra så tyst, det kanske är för att man hör lite sämre som jag sa, en lätt hörselnedsättning räcker för att få svårt att höra i sammanhang och det vill vi ju inte, det är ganska enkelt att sköta som sagt.   Bild på samma sida av presentationen med första bilden på en man som gör hörseltest och texten 1. Hörseltest. 
Tal - Så är det några funderingar eller frågor så tveka inte på att höra av er.   Bild på samma sida av presentationen med de alla tre bilderna.

1. Bild på man som gör hörseltest med text 1. Hörseltest

2. Bild på en man som provar en hörapparat med text 2.Utprovning av hörapparat

3. Bild på en audionom och två patienter med text 3. Uppföljning

Tal - Kontakta oss, kontakta oss på Audika här, på kundservice@audika.se eller vi har ett telefonnummer här som står i bild, kontakta oss och se vad vi kan hjälpa Er med, hur kan vi få Er att höra till det bästa, den bästa hörseln som sagt och kunna höra allting, Så har man frågor på den här föreläsningen eller till mig eller någon av mina kollegor så får man jättegärna maila in på forelasning@audika.se, så är man välkommen. Nästa föreläsning kommer att vara den 25 april och det är en måndag, samma tid 10.30 kommer det att vara och ni anmäler er på samma sätt som tidigare, länk kommer komma ut inom kort på hemsidan så håll utskick där, då kommer vi att prata mer om hörapparater, så diskret är en hörapparat. Då var den här föreläsningen slut. Jag tackar för ert intresse och hälsar er välkomna till den 25 april till den föreläsningen. Tack så mycket och på återseende.

Bild i bakgrunden på en kvinna.

En blå ruta med texten kontakta oss

Ring 010 - 884 82 01

Maila: kundservice@audika.se

Besök www.audika.se


Så diskret är en hörapparat

Vår andra föreläsning handlade om dagens hörapparater, hur smidiga och små de är samt om deras olika funktioner och tekniken som används. 

Föreläsningen hölls av vår legitimerade audionom Henrik Lindgren.

Se föreläsningen bredvid. 

Läs mer om hörapparater.

Ljud

Bild

Tyst

Bild på en vit skärm med Audika logga

Tal - Nu tycker jag att vi kör igång. Nu har jag fått klartecken bakom skärmarna spakarna. Härligt. Varmt välkomna till denna föreläsning, den andra föreläsningen från oss på Audika. Henrik Lindgren heter jag. Jag är audionom här på Audika och idag ska vi prata om så diskret är en hörapparat. Är det ett påstående eller en fråga. Vi ska se om vi kan svara på frågan i alla fall. 

En hand som håller upp en hörapparat mellan fingrarna och titelnamnet på presentationen Så diskret är en hörapparat. Det står även Henrik Lindgren Leg.Audionom med en bild på Henrik uppe i det högra hörnet. Bilden på Henrik sitter på samma ställe under hela föreläsningen. 


Tal - Många av er har säkert sätt hörapparater nu och hur de ser ut idag. Men det är inte alla som har gjort det och hur såg de ut förr i tiden om vi börjar med hörapparater. Första hörapparaten eller första hjälpmedlet var den kupade handen, det var med den man hörde bättre, som man tog till. Som man även idag tar till om man inte hör speciellt bra, man gör örat lite större, man riktar sitt öra mot det man vill höra och så får man en förstärkning. Det här utvecklats också och man såg till att det kom en liten tratt som syns på bilden. Där man hade en liten lur där man pratade i. Ju mer tiden gick, ju mer tekniken kom framåt, så kom de mer elektroniska hörapparaterna. De analoga hörapparaterna, dels var det en sån här fin kroppsburen som jag har här, en guldfärgad hörapparat som man satte i västen eller under sin slips i skjortan eller satte den här på bröstet så att man hörde ordentligt. Så satte man den här delen i örat för att höra som förstärkte ljudet. I bruksanvisningen i den här fina lilla asken står det att man ska prata med en person och ta det lite lugnt i början för att man kunde vara lite ovan vid ljudet. Sen på 70- och 80-talet kom hörglasögonen som blev en kombinerad, så att hörapparaterna satt på glasögonen. Som syns på bild, vilket gjorde att man kombinerade delar, man fick en hörapparat samtidigt som man fick glasögon som sagt. Ju längre tiden led så blev det bara en hörapparat och tog bort den från glasögonen. Men när jag började att jobba för 22 år sen som audionom så fanns det analoga hörapparater fortfarande kvar. De digitala hade precis börjat producerats då och provats ut på hörcentralerna men den analoga hörapparaten var en enklare hörapparat. Du hade en skruvmejsel som man använde till att ställa in förstärkningen och då stod man bakom patienten och sen ställde man in förstärkningen först med ena skruven och sen ställde man in bas och diskant med den andra skruven. Så det var ju då när man stod och pratade bakom någon hur högt det skulle vara så fick man ändra om samtidigt som man pratade som sagt. Det fanns två skruvar under en lite lucka, sen hade patienten en liten trissa, volymkontroll där den själv kunde ställa in volymen och det var ju det enklaste sättet att höja och stänka volymen, det var via den här lilla trissan. Sen var det många som var förtjusta i den analoga hörapparaten och inte ville gå över till den digitala hörapparaten för att gränslandet där emellan var svårt. Vissa gillade den digitala och vissa gillade den analoga hörapparaten. Så var det som sagt den analoga hörapparaten som provades ut mest. Men den digitala kom mer på frammarsch. Bas och diskant på den analoga. I dagens hörapparater är det 64 kanaler som man kan ställa in hörapparaten i via en dator vilket gör det helt fantastiskt att kunna ställa in mer precist och exakt men det kommer jag till senare i föreläsningen. hur det fungerar. 

Bild på olika typer av äldre hörapparatsmodeller och rubriktexten De första hörapparaterna. 
På en bild är det en man som använder sig av en tratt. 
En bild visar en annan typ av tratt.
En bild visar en kombination av glasögon och hörapparater. 
En bild visar en kroppsburen hörapparat.
En bild visar en man som bär en kroppsburen hörapparat. 

Henrik visar upp en kroppsburen hörapparat

 



Dagens hörapparatsmodeller är de här modellerna, grovt räknat finns det två modeller av hörapparater. Det är i-örat och det finns en bakom-örat. Vilken modell man väljer, då tittar man främst på hur ser hörselgången ut, hur ser hörseln ut, hur ser funktionen i fingrar och syn ut . För ju mindre delar det blir, ju mindre hörapparater, ju längre till vänster vi kommer i hörapparatsdelen desto pillrigare blir det ju, mindre delar, mindre teknik får plats i hörapparaten. Men alla är digitala och förstärker ljud så bra som möjligt som sagt men det kan finnas andra funktioner som man vill ha i hörapparaten och det är ju för och nackdelar med dem båda. Fördelen med den som sitter helt i-örat, den sitter inne i örat, den finns inget som hänger bakom örat, det är bara en del av hörapparaten, den sitter helt inne i örat. Den här har ett helt vanligt batteri, ett zink luft batteri som det heter som man har och sätter i för att hörapparaten ska fungera som sagt. Tittar man på de som är bakom-örat så kan man både få laddbara nu i dagens läge och även med zink luft batteri. Det finns ju lite olika att de ser ut så. Lite svårt att se hur den ser ut, den har en del som sitter bakom örat och så sitter det en högtalare inne i örat, inne i hörselgången alternativt en individuell insats i örat. Och alltid när det gäller hörapparater så måste det ju sitta något i örat, i alla fall de vi provar ut så måste man ha något i örat. Fördelen med de här bakom-örat är att man får plats med mer av de olika teknikerna, man får plats mer fler delar, mer avancerade delar i hörapparaten också. Men som sagt de smiter bakom örat bra, man sätter hörapparaten bakom örat så försvinner den bakom örat, de är små och smidiga. 

Bild på 8 typer av hörapparater. Från den minsta allt-i-örat hörapparaten till power variant av en bakom-örat hörapparat. Rubriktexten är Hörapparatsmodeller.

Henrik visar upp olika modeller av allt-i-örat och bakom-örat hörapparater.

Fördelen med de som sitter bakom-örat är att det finns möjlighet att välja vilken färg som passar din hårfärg till exempel eller passar skalmen på dina glasögon till exempel, man har mer möjligheter till att göra det. Som syns på bilden här. Den har en silvrig färg när man har den här hårfärgen som personen har här. Det gör också att den smiter in i håret och blir mer osynlig fast effektiv. När vi provar ut hörapparater kan man prova vitt och brett, vilken hörapparatsmodell man vill av de här. Det är hur örat ser ut, men även hur hörseltestet ser ut, hur man hör. Man gör alltid ett hörseltest och det är de som ligger till grund för vilken hörapparat man kan välja och vraka. Det är alltid en dialog med din audionom som du kommer till som man väljer. Det man utgår från som audionom är alltid behovet. Det är behovet som styr, det är inte vi som väljer hörapparat till dig utan det är du som väljer. Behovet styr tillsammans med de andra faktorerna som sagt. Det är där vi är och guidar så att det blir en dialog mellan oss och inte en monolog.

Bild på en man som har en silvrig bakom-örat hörapparat. 

Hur är dagens hörapparater. Ja men lite det här. Vad finns innanför skalet, jo det finns ju då olika lyssningsprogram som man kan välja beroende på vilken ljudmiljö man befinner sig i. Hela tiden vill hörapparaten framhäva tal, både i tysta och bullriga miljöer. Det här olika lyssningsprogrammen är ju då för att minska hjärnans ansträngning också och det är dagen teknik med de här fina hörapparaterna att de kan sortera ut ljudet enklare. Analysera och justera ljudstyrkan efter omgivningen. De digital är ju som en liten dator i hörapparaten, en kraftfull dator som analyserar och justerar ljudstyrkan efter omgivningen, de allra flesta har svårt i de bullriga miljöerna och det är där som hörapparaterna framhäver tal. Fungerar det varje gång? Kanske inte, men de försöker och tekniken finns där. De är mer tekniskt avancerade hörapparaterna. Många människor säger att de inte är så tekniska av sig, det behöver man inte utan många har att de sköter sig helt automatiskt. De skannar även av ljudmiljön i 360 grader, de flesta hörapparaterna i alla fall, det finns de som är riktade. Men de skannar av så att man vet vad som händer runt omkring en. Dagens hörapparater försöker framhäva så att ljudet blir så naturligt som möjligt och försöker att få så lik som verkligheten som möjligt, det är vad våra användare säger, de känner att, det var så här jag hörde förut innan jag skaffade hörapparater. Man kan som jag sa styra vad man får in i hörapparaten via sin smartphone där du kan justera lyssningsprogrammen och volymen.

Bild på rubriktexten - Hur är dagens hörapparater och en bild på en bakom-örat hörapparat
På sidan står det i punktform.
- Finns olika lyssningsprogram beroende på ljudmiljö
- Analyserar/justerar ljudstyrkan efter omgivningen
- Framhäver tal i bullriga miljöer
- Mer tekniskt avancerade
- Scannar av ljudmiljön 360 grader

Vad som finns, vad som är i hörapparaten eller hur den fungerar, vad finns det innanför det här skalet. Det är en kraftfull hörapparat, oerhört avancerad, det är en sprängskiss som ni ser nere till höger, en enkelt sprängskiss, den är så avancerad under det där plasthöljet. Där du har ett chip som processar ljudet och tar upp och ger den bästa förstärkningen som möjligt. Det baseras alltid utifrån ditt hörseltest, de olika funktionerna som kan finnas i hörapparaterna, som jag sa de minsta hörapparaterna kanske inte har alla funktionerna. Men det är det här som står längst ned, vad som finns och kopplas in bestäms tillsammans med din audionom och då är det alltid behovet som styr. Hörselslinga finns i hörapparater eller teleslinga, t-slinga som det står. Det finns i alla kyrkor i Sverige, biografer, teatrar och samlingslokaler, det gör att det blir ett magnetiskt fält runt hörapparaten och du hör den som pratar i mikrofonen bättre, du minskar avståndet till den som står och pratar, det finns olika program i hörapparaten och du kan justera via en liten programknapp som kan finnas bak på hörapparaten, oftast sitter den på ryggen som vi kallar den, det finns en liten knapp så att du kan ändra om de olika lyssningsprogrammen när du är i olika lyssningsmiljöer. Sändare Bluetooth, du kan fånga upp och skicka ljud, du kan koppla ihop din hörapparat om du har en smartphone där du då dels kan få upp telefonsamtalet direkt upp i hörapparaterna eller lyssna på ljudbok, radio eller Spotify så får du upp ljudet, det är en sändare som tar emot, Bluetooth delen som tar upp ljudet där i. Programknappen och ljudkontrollen, det är allt i ett, du har den här lilla programknappen och lilla volymkontrollen, där du kan justera volymen och de olika programmen. Volymen kan vara skönt att justera för det är inte alltid man vill låta tekniken ta över hörseln. Man vill ha lite kontroll själv. Dels kan du göra det via den här programknappen eller volymkontrollen kombinerat alternativt att du kan göra det via din smartphone eller att man då höjer eller sänker volymen via hörapparaterna. Men allting bestäms med din audionom, vad som ska kopplas in och där har du dialogen som du har när du är på besöket hos din audionom, vad som ska kopplas in.

Bild på två hörapparater och en hörapparat som är itu och visar de olika delarna i en hörapparat. 
Titeln på sidan är så här fungerar en hörapparat
I punktlistan står det det: 
- T-slinga
- Program
- Sändare
- Bluetooth
- Programknapp
- Volymkontroll
- Vad som finns och kopplas in bestäms tillsammans med audionomen


Tal - De olika modellerna som vi har pratat om nu, de olika funktionerna. Det här är en överskådlig blick, de här finns på vår hemsida audika.se, där ni kan läsa mer om de olika funktionerna. Det är jättebra att förbereda sig inför sitt besök, vad är det jag behöver. Vad är det som finns i den hörapparat som vi valde. Då kan man titta här. Jag ska inte gå igen vad som står här utan det kan man läsa på audika.se och gå in och läsa om de olika modellerna också, vilket är mer överskådligt. 

Bild på en tabell över alla hörapparatsmodeller och vad de erbjuder för funktioner. Titelrubriken är hörapparatsmodeller. 

Hörapparaterna som sagt, de små chippen som sitter i hörapparaterna, det som finns innanför hörapparatens skal är mer intelligent. Många säger att min hörapparat ser ut som för 5 år sen, men det är insidan som har ändrats, de har gjorts mer intelligenta. Gjort att de framhäver tal, i de här tiderna, under de här två åren värdesätter vi att få ett mer socialt liv, vi värdesätter att träffas också och då vill vi gärna höra vad som sägs, vi vill höra vad som händer runt omkring. Just nu under de här senaste två åren så kanske det har funkat när man har varit hemma mer man har pratat via Facetime eller telefon, då har man hört bra men nu när vi vill träffas mer och det blir ett mer socialt liv, då värdesätter vi att höra och dagens hörapparater är ju till för att stödja hjärnan att höra för det är hjärnan som vi hör med, det är hjärnan som ska processa ljudet. Den som ska höra allting. De försöker få fram, den naturliga delen där och organisera/processa ljudet. Med hörapparater har du tillgång till alla ljud, som jag sa den skannar av ljudbilden 360 grader runt dig så att du får del av allting som händer och vad som händer runtomkring dig, så att man inte missar något. Har man hörapparater så vänjer man sig vid, i början kanske det kan vara svårt. Men ju mer man har den, ju mer vänjer man sig vid en hörapparat också. Den anpassar sig efter din hörselnedsättning, den anpassar sig efter din hörselkurva och det här med att den vill att du ska orka hela dagen. Din energi och ditt fokus bevaras i hörapparaten. Det är tal i buller där många har svårt att höra, den har en processor som gör att den kan få del av allt tal i buller, intelligenta hörapparater för ett mer socialt liv. Det här kan din audionom prata mer om med dig. Vad som funkar? vad är det för inställning jag gör? vad behöver jag i min hörapparat? För att höra så bra som möjligt och det är det här vi vill. Tveka inte, hör av er till oss på audika.se. Våra kontakt uppgifter kommer inom kort. Tveka inte, ställ frågor. Det är bra att vara förberedd.

Bild på Oticon Mores ljudbild i blått. Titel: Intelligenta hörapparater för ett mer socialt liv. 

Så att man kommer med den här delen, tittar vilken modell har och vad som behövs. 

Bild på diagrammet med alla hörapparatsmodeller. 

Så har vi fått svar på hur diskret en hörapparat är. Nja, det är till din egen, att du själv får titta på det här. Hur diskret är en hörapparat för just dig. Vad betyder det för dig. Det är det vi finns här för att hjälp dig med. Att se till att hörapparaten blir så diskret som möjligt. Men så effektiv som möjligt. Så den frågan får man besvara själv. 

Bild på Oticon Mores ljudbild. Titel: Intelligenta hörapparater för ett mer socialt liv. 

Är det så att man har frågor till oss, till mig angående den här föreläsningen eller vad som kommer att hända, vilka föreläsningar som finns framåt. Dels kan man maila till oss på forelasning@audika.se. 

Bild på en kvinna som provar ut ett par hörapparater och en ruta bredvid där det står frågor? 

Maila forelasning@audika.se 

 Alternativt kontakta oss på telefonnumret som står här i skärmen, man kan maila oss också till kundservice@audika.se eller besöka audika.se. Här får man svar på det mesta och är det så att man vill veta och se hur diskret en hörapparat är, boka en tid. Boka en tid hos din audionom, kom och titta på hörapparaterna. Hur skulle det fungera för dig. Det var allt jag hade idag, jag tackar så mycket för ert intresse och deltagande. Tveka inte, ta kontakt med oss. Tack så mycket. 

Bild på en kvinna som talar i headset och en blå ruta bredvid där det står kontakta oss

Ring 010 - 884 82 01.
Maila kundservice@audika.se 
Besök www.audika.se


Sus i öronen - vad är det?

Vår tredje föreläsning handlade om vad det susande, tjutande och surrande du ibland kan höra är för något samt hur du kan få hjälp.  

Föreläsningen hölls av vår legitimerade audionom Henrik Lindgren. 

Se föreläsningen bredvid. 

Läs mer om tinnitus

Älska dina öron

Vår fjärde föreläsning handlade om vikten av att älska sina öron. Din hörsel är lika unik som ditt fingeravtryck och har en avgörande roll för hur du tolkar omvärlden.

Att ta hand om din hörsel är att ta hand om dig själv. Under föreläsningen berättade även Henrik om vår nyaste hörapparat som är utvecklad med vår mest intelligenta teknik, förpackad i ett osynligt1 format. 

Föreläsningen hölls av vår legitimerade audionom Henrik Lindgren.

Se föreläsningen bredvid.

Läs mer om att älska dina öron

Kommunikationstips: så hör du bättre runt middagsbordet i jul

Under vår femte föreläsning gav vi kommunikationstips och råd för hur du på bästa sätt kommunicerar i situationer som kan vara extra ansträngande exempelvis runt middagsbordet i jul. 

Föreläsningen hölls av vår legitimerade audionom Henrik Lindgren. 

Se föreläsningen bredvid.

Källor: 

1. Gäller minsta modellen IIC som är osynlig i 9 av 10 öron, Rumley et al. (2022). Oticon Own™ evidens. Oticon Whitepaper.